Προθεσμία έως τις 5 Οκτωβρίου θα έχουν οι εκτιμητές ακινήτων προκειμένου να παραδώσουν τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα προκειμένου να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το περιορισμένο χρονικό διάστημα της προθεσμίας συνδέεται με το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας και οι εκτιμητές έχουν σχεδόν έτοιμες τις εισηγήσεις τους.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατά την έναρξη της πανδημίας με την οποία πάγωσε προσωρινά η παράδοση του έργου των εκτιμητών «και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού». Με τη νέα απόφαση ορίζεται ότι «το έργο των εκτιμητών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59». Μετά την υποβολή των προτάσεων από τους εκτιμητές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τις αξιολογήσουν προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Εν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων για τη μείωση ενοικίων

Αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη μείωση ενοικίων, αν και τα μέτρα έχουν ψηφιστεί, τυπικά ωστόσο παραμένουν ανενεργά καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα μισθώματα του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ “παρότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4722/2020 για την αναγκαστική παράταση της μείωσης κατά 40% σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθωμάτων και κατοικιών, αλλά και για τη φορολογική πριμοδότηση των προαιρετικών μειώσεων μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30%, ωστόσο καθυστερούν και εν έχουν εκδοθεί ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις δύο ξεχωριστές κατηγορίες των ΚΑΔ που εμπίπτουν στις νέες ρυθμίσεις:

  • Εκείνες για τις οποίες συνεχίζεται η υποχρεωτική μείωση του 40% και για το Σεπτέμβριο (πιθανότατα οι 5 κατηγορίες που είχαν μείωση και ολόκληρο το καλοκαίρι) και
  • εκείνες για τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα αποδεχθούν προαιρετική μείωση τουλάχιστον 30% για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας το ίδιο φορολογικό μπόνους του 12% επί του αρχικού ενοικίου (πιθανότατα οι εμπορικές μισθώσεις)”.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι υποχρεωτικές μειώσεις και να επιδοτηθούν αποτελεσματικότερα οι προαιρετικές μειώσεις, εκεί όπου υπάρχει πράγματι ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους σε υποχρεωτική ή εθελοντική μορφή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώνουν τις απώλειες εισοδήματός τους στο Taxisnet.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr