Ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, τόνισε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται να αποδίδουν, καθώς έκλεισαν τα «παραθυράκια». Να σημειώσουμε ότι η Παρασκευή ήταν η δεύτερη μέρα της εφαρμογής των νέων μέτρων, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Σκέρτσος, στην ίδια συνέντευξη στον Alpha, είπε ότι «η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από μεγάλες οικονομίες του Νότου», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ισοπεδωτική κριτική».

Όμως, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ξεκίνησε τη συνέντευξη λέγοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στους πολίτες «για την υπομονή και τη συμμόρφωση που έχουν δείξει ένα χρόνο τώρα, με μέτρα περιοριστικά που έχουν βάλει “φρένο” στη ζωή μας. Όλοι έχουμε κουραστεί, όλοι αισθανόμαστε ότι μας “πνίγουν” τα μέτρα», αναγνώρισε αλλά «τα μέτρα δουλεύουν. Η κούρασή μας θολώνει κάπως την κρίση μας αλλά τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα -κι αυτό είναι μια νίκη, όχι κυβερνητική, είναι μια νίκη όλων των πολιτών», είπε με έμφαση.

Ο Άκης Σκέρτσος

Ο Άκης Σκέρτσος

Άκης Σκέρτσος: Να βλέπουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες

Ζήτησε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, τι δηλαδή γίνεται και στις άλλες χώρες, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει κάποια θετικά στοιχεία: «είμαστε στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απώλεια ζωών», δήλωσε θυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε θέσει ως βασικό κριτήριο «να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται (…) χάσαμε πολλούς συμπολίτες μας, αλλά ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν περάσει από τρία κύματα, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ουσιαστικά ένα κύμα».

Επίσης, «ο κόσμος δείχνει αίσθημα ευθύνης, δείχνει αίσθημα συμμόρφωσης, ταυτόχρονα όμως υπάρχει πολύ μεγάλη κόπωση. Είναι πολύ αναμενόμενη και λογική, κι εγώ προσωπικά έχω κουραστεί πολύ, όλοι μας έχουμε κουραστεί», αναγνώρισε, όμως, πρόσθεσε, «υπάρχει ανάγκη να βρίσκεται διαρκώς μια χρυσή ισορροπία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και των μικρών δόσεων ελευθερίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «τα μέτρα που εξαντλούν τη δυναμική τους πρέπει να αντικαθίστανται από καινούρια μέτρα», έτσι ώστε να μπορούν τα όργανα ελέγχου να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους. «Γιατί την προηγούμενη περίοδο είχαμε φθάσει στο σημείο να λέμε ότι συμμορφωνόμαστε στα μέτρα και ότι κάνουμε ελέγχους, ενώ στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε τίποτε από τα δύο. Υπήρχαν “τρύπες” στο σύστημα, τις οποίες εντοπίσαμε, τις οποίες εύλογα εκμεταλλεύονταν οι πολίτες, διότι το σύστημα τους έδινε τη δυνατότητα να τις εκμεταλλεύονται». Τώρα όμως, «κλείσαμε τα “παραθυράκια“» ανέφερε και συμπέρανε: «τα μέτρα αποδίδουν».

Κλείνοντας δε, το κομμάτι της υγείας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε ότι «υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία τα οποία πρέπει να κρατήσουμε και να μας δώσουν δύναμη για να συνεχίσουμε τους επόμενους δύο δύσκολους μήνες».

Άκης Σκέρτσος: Η εκτίμηση για την οικονομία

Στο άλλο βασικό ζήτημα, αυτό της οικονομίας, επέκρινε την αντιπολίτευση κυρίως, για «ισοπεδωτική κριτική», ότι δήθεν έχει αποτύχει η οικονομική διαχείριση. Όμως, «δεν ισχύει αυτό», αντέτεινε επικαλούμενος τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα οποία «δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν είναι, δηλαδή, η χώρα με την υψηλότερη ύφεση, όπως έλεγε η αντιπολίτευση».

Αντίθετα, «η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από μεγάλες οικονομίες του Νότου, από την Ισπανία, την Ιταλία, είναι στα ίδια επίπεδα ύφεσης με την Γαλλία. ‘Αρα, και εκεί γίνεται το καλύτερο δυνατό. Έχουν πέσει 30 δισ. plus στην οικονομία, έχουμε στηρίξει τις επιχειρήσεις, έχουμε στηρίξει την απασχόληση.

Είμαστε», συμπλήρωσε, «μαζί με την Ιταλία οι δύο χώρες στην Ευρώπη που είδαμε μικρή μείωση της ανεργίας το 2020 -πώς συνέβη αυτό; Με ενεργητικές πολιτικές που στήριξαν τους εργαζόμενους ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, τα εισοδήματα προφανώς έμειναν στάσιμα, μειώθηκαν, αλλά δεν χάθηκαν οι δουλειές.

Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, στο τέλος της επιδημίας να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις», τόνισε κλείνοντας, και αμέσως μετά, χάρη στη δυναμική που έχει αποκτήσει η Ελλάδα ως προς τις επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, «να καταφέρουμε να καλύψουμε το κενό».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr