Ο Μπ. Πιστόριους έφθασε σιδηροδρομικώς και επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του, καθώς και με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έφθασε σήμερα στο Κίεβο για μια επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, για να επαναλάβει την υποστήριξη του Βερολίνου στην Ουκρανία, στη μάχη της εναντίον του ρωσικού στρατού.

Δεύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία επιδιώκει να καθησυχάσει αφού το Κίεβο εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της υποστήριξής του εκ μέρους των συμμάχων του, που έχουν κινητοποιηθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Είμαι και πάλι εδώ, κατ’ αρχάς για να υποσχεθώ επιπλέον υποστήριξη, αλλά και για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας και τους βαθείς δεσμούς μας, καθώς και το θαυμασμό μας για τη θαρραλέα, γενναία και δαπανηρή μάχη που διεξάγεται εδώ», δήλωσε ο Πιστόριους καταθέτοντας λουλούδια στην πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο του Κιέβου. Ο Πιστόριους έφθασε σιδηροδρομικώς και επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του, καθώς και με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μετά την εντατικοποίηση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στην Ουκρανία και ενώ το Κίεβο προετοιμάζεται για μια αύξηση των πληγμάτων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας στη διάρκεια του χειμώνα.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Πιστόριους στο Κίεβο αφότου έγινε υπουργός Άμυνας στην αρχή της χρονιάς και πραγματοποιείται την επομένη μιας επίσκεψης στην Ουκρανία, επίσης αιφνιδιαστικής, του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Εκτός από την τελετή της κατάθεσης στεφάνου στην πλατεία Μαϊντάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν επί εβδομάδες πριν από δέκα χρόνια ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ο Πιστόριους επρόκειτο να επισκεφθεί ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Έπειτα από μερικούς αρχικούς δισταγμούς, η Γερμανία ενίσχυσε σημαντικά την υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και χορήγησε στο Κίεβο μεγάλη γκάμα εξοπλισμών, από βαριά άρματα μάχης μέχρι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά.

Η σύγκρουση παρακίνησε επίσης την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ανακοινώνει πως θα αφιερωθεί στην ενίσχυση αυτή ένα ταμείο ύψους 100 δισεκ. ευρώ.

Από την αρχή του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Γερμανία υποστηρίζει σταθερά το Ισραήλ στη μάχη του εναντίον του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Τον περασμένο μήνα, ο καγκελάριος Σολτς υποσχέθηκε πάντως πως η Γερμανία θα διατηρήσει τη βοήθειά της προς το Κίεβο δηλώνοντας: «Θα υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο καιρό θα είναι απαραίτητο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr