Αγρότες: Καλά είναι τα νέα για τους αγρότες, μιας και σύμφωνα με το ΦΕΚ ξεκινούν οι διαδικασίες για τη πίστωση  στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Kατανάλωσης (ΕΦΚ)

Καλά είναι τα νέα για τους αγρότες, μιας και σύμφωνα με το ΦΕΚ ξεκινούν οι διαδικασίες για τη πίστωση  στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Kατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.

Την απόφαση την συνυπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γεώργιος Πιτσιλής.

Στην απόφαση ορίζονται τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την επιστροφή του ΕΦΚ ώστε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά που δικαιούνται. Σημειώνεται ότι τα κριτήρια στηρίζονται στην ΚΥΑ ΔΕΦΚΦ Α 1141582/ΕΞ2016/29.9.2016 των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β’3155/2016).

Σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022. Όπως προβλέπει η απόφαση, το ποσό που δικαιούται κάθε αγρότης θα πιστωθεί άμεσα στον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, όπως έχει καθοριστεί με το ΦΕΚ Β 3155/2016. Τα ποσά που θα καταβληθούν, μετά από κυβερνητική απόφαση, είναι ακατάσχετα και δε συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι το ποσό που θα διατεθεί είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, από τα 60 εκατ. ευρώ στα 70 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες λαμβάνουν πάλι την επιστροφή του ΕΦΚ καθώς αυτή είχε καταβληθεί για τελευταία φορά το 2016.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δήλωσή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση με συνέπεια υλοποιεί τις αποφάσεις της για στήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα των παραγωγών στον πρωτογενή τομέα. Η απόφασή μας να βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο, είναι αδιαπραγμάτευτη. Στηρίζοντας τον Έλληνα αγρότη, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική κοινωνία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr