Η απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει το χρονικό διάστημα και τη ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος μητρότητας δίνει μια σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μητέρες.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει το χρονικό διάστημα και τη ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος μητρότητας δίνει μια σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μητέρες.

Ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στους 9 μήνες από 6 που ίσχυε, προσφέροντας τη δυνατότητα στις νέες μητέρες να στηρίξουν επί της ουσίας την οικογένεια τους σε καιρούς εξαιρετικά χαλεπούς.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη με τους κωδικούς TaxisNet στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ ergasia-kai-asphalise/ apozemioseis-kai-parokhes/ epektases-tes-eidikes-adeis- prostasias-tes-metrotetas

Οι ενδιαφερόμενες, θα πρέπει να αναφέρουν στη δήλωση πότε έλαβαν ή θα λάβουν την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας:

  • Είτε σε συνέχεια της αρχικής λήξης της
  • Είτε μετά την παρεμβολή κανονικής άδειας έτους 2022
  • Είτε μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη, καταγράφοντας και τα ακριβή χρονικά διαστήματα κανονικής αδείας ή πραγματικής εργασίας

Ειδικότερα, στη συνημμένη Υπεύθυνη Δήλωση η ενδιαφερόμενη θα πρέπει να δηλώνει:

«Επιθυμώ την επέκταση της Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας:

  • Σε συνέχεια από την αρχική λήξη αυτής ή
  • Μετά την παρεμβολή της κανονικής άδειας του έτους 2022, η οποία ελήφθη ή θα ληφθεί από ……. έως ……. ή
  • Μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη από ……. έως …….”

Ποσό επιδότησης

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε ότι αφορά το επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια. Η δε υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του 9μηνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr