Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αυστρία δείχνει να ξεφεύγει για αυτό η καγκελαρία της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε, μάλιστα, δραματική έκκληση για την κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η Αυστρία ενισχύει τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, σε ομοσπονδιακό πλέον επίπεδο, από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Οι ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι στη Βιέννη, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες απόστασης και η χρήση προστατευτικής μάσκας εκεί όπου προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ανέφερε ο Κουρτς, ενώ, καλώντας για μία ακόμη φορά σε ανάληψη προσωπικής ευθύνης και σε συνεισφορά όλων, τόνισε πως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επίσης να λάβει μέτρα, που «γνωρίζουμε ότι δεν είναι δημοφιλή, αλλά είναι απαραίτητα».

Από την Παρασκευή, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε έως έξι ενήλικες σε εσωτερικούς χώρους και σε δώδεκα άτομα σε εξωτερικούς χώρους και αυτό ισχύει παντού: σε εστιατόρια, σε μαθήματα γιόγκα, σε σχολές χορού, σε πάρτι γενεθλίων και γάμους, ενώ οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι κηδείες και οι επαγγελματικές συναντήσεις.

Τι γίνεται με τις δημόσιες εκδηλώσεις

Σε ιδιωτικούς χώρους αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί και δεν υπάρχει νομική βάση γι’ αυτό, όπως ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο ο καγκελάριος ζήτησε από τον πληθυσμό να τηρήσει και εκεί με αίσθημα ευθύνης τους κανόνες. Δημόσιες εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, έπειτα από σχετική έγκριση, με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 1.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 1.500 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο με σταθερά καθορισμένα καθίσματα, χρήση μάσκας καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και χωρίς κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Επιπλέον τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν την επιλογή να επιβάλουν ωράρια λειτουργίας ή άλλα μέτρα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη εξαιρετικά δύσκολη, και όσον αφορά την κατάσταση στην Αυστρία, επισήμανε πως, «εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε 6.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα τον Δεκέμβριο, οι επόμενοι μήνες θα είναι ένα κατόρθωμα και όσο καλύτερα κρατήσουμε ενωμένοι, όσο καλύτερα συμμετέχει ο καθένας, τόσο καλύτερα θα ξεπεράσουμε την κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από τους συγκυβερνώντες Πράσινους υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητική» την κατάσταση στην Αυστρία, σημειώνοντας ότι, «όπως και την άνοιξη, η κατάσταση είναι μια πρόκληση και αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε τότε, μπορούμε να κάνουμε και τώρα».

Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν επίσης «αρκετές» περιπτώσεις μόλυνσης σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, γι’ αυτό και αναπτύσσονται σχέδια πρόληψης και προβλέπονται ενιαίοι κανόνες για υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επισκέπτες και το προσωπικό, καθώς και τακτικά τεστ.

“Η κατάσταση επιδεινώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και επίσης αυξάνεται ο αριθμός των ομόσπονδων κρατιδίων που πλήττονται στην Αυστρία με αυξανόμενες νέες μολύνσεις”, ανέφερε εξάλλου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στην σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχε μαζί με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, καθώς και με τους υπουργούς Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Η δραματική έκκληση από τον Κουρτς

Μπροστά στους ημερήσιους αριθμούς – ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει χθες, μέσω βίντεο στο Facebook, επείγουσα έκκληση συνοχής προς τον πληθυσμό «για να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των μολύνσεων με κορωνοϊό», επισημαίνοντας ότι «εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε το δεύτερο lockdown, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές, απέχοντας από εορτασμούς, μεγάλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πάρτι».

Ο ίδιος, στο βίντεο με τίτλο «Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή», προδιέθετε τον πληθυσμό για «ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, ένα εξαιρετικά δύσκολο χρονικό διάστημα με περιορισμούς, αναγκαία μέτρα και αποχή”, ενώ επαναλάμβανε την εκτίμησή του ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει το εμβόλιο και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σήμερα, τα αυστριακά υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών ανέφεραν 1.121 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ συνολικά 65.927 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας και σε 18.601 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 799 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 145 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει μέχρι σήμερα τους 904.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr