Οι εφοριακοί ελεγκτές θα φορούν ακόμη και μαγιό, παριστάνοντας τους τουρίστες.

Τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει η αγορά από το μέτωπο του τουρισμού δημιουργούν αισιοδοξία για ένα «θερμό» και φέτος καλοκαίρι με σημαντική ροή εσόδων τόσο για τον κλάδο όσο και για τα ταμεία του κράτους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παράγοντες του τουρισμού προβλέπουν πως παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται στις οικονομίες με τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, για ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων, και η φετινή σεζόν θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αισιοδοξία που πηγάζει άλλωστε από τις προκρατήσεις που υπάρχουν ήδη, ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα από όλες τις μεγάλες αγορές, όπως Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδά και Αυστραλία. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν «μικρότερο καλάθι» όσον αφορά τις εισπράξεις, καθώς εκτιμούν ότι η τουριστική κίνηση θα κινηθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν στο 93% με 94% αυτών του 2022, ευελπιστώντας φυσικά ότι θα «διαψευστούν» και ότι τα νούμερα θα είναι ακόμη υψηλότερα όταν γίνει ο τελικός λογαριασμός. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ακόμη και σήμερα είναι νωρίς για να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις για το 2023, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στη διεθνή οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.

Θερινές εξορμήσεις

Το σίγουρο πάντως είναι ότι με δεδομένη την πολύ καλή ροή εσόδων από την τουριστική αγορά, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται πυρετωδώς και για τις «θερινές εξορμήσεις» των ελεγκτών στους δημοφιλείς νησιωτικούς και όχι μόνο προορισμούς, στο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και αύξησης των εισπράξεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι έλεγχοι μάλιστα, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα διενεργούνται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της… νύχτας και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Μάλιστα, οι εφοριακοί ελεγκτές θα φορούν ακόμη και μαγιό, παριστάνοντας τους τουρίστες, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναλόγως των παραβάσεων που διαπιστώνονται ο χρόνος που παραμένει το λουκέτο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης κυμαίνεται από 48 ώρες μέχρι και έναν μήνα

Βιαιοπραγίες

Αυστηρότερα τιμωρούνται όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των ελεγκτών, φαινόμενο συχνό τα τελευταία χρόνια, καθώς, εκτός των φορολογικών ποινών, διώκονται και ποινικά. Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσότερων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr