2022: Μετά την αποχώρηση της Άνγκελας Μέρκελ, τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν και δημιουργείται ένα μεγάλο κενό, το οποίο αναμένεται να δοθεί μάχη για να γεμίσει.

Μετά από πολλά χρόνια και εν μέσω μίας μεγάλης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης (της πανδημίας), η Άνγκελα Μέρκελ, από πολλούς χαρακτηρισμένη ως “ντε φάκτο ηγέτης της ΕΕ”, αποχώρησε από την πολιτική. Αυτόματα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό εξουσίας, τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2022 λοιπόν ξεκινά με μία ερώτηση: Ποιος θα αντικαταστήσει την Αγγελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης ;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας αναμένεται να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους και τον αγώνα τους για να γεμίσουν το κενό στο κορυφαίο επίπεδο της ευρωπαϊκής ατμομηχανής.

Ξεκάθαρη ευκαιρία για τον Μακρόν

Στον πρόεδρο της Γαλλίας προσφέρεται μία ευκαιρία με εφαλτήριο την εξάμηνη γαλλική προεδρία της ΕΕ που το Παρίσι αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου. Η αποχώρηση της Μέρκελ «θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στο γαλλικό όραμα για την Ευρώπη να ξεδιπλωθεί», μία φιλοδοξία που τρέφει ο Εμανουέλ Μακρόν από την άφιξή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, σύμφωνα με ανάλυση του Alexandre Robinet-Borgomano που δημοσιεύεται από το Institut Montaigne.

«Ο πρόεδρος Μακρόν ηγείται της κούρσας» για την ηγεσία της Ευρώπης, «την στιγμή που οι αυτόκλητες απόπειρές του για να δώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση σαφές πολιτικό όραμα έχουν μέχρι στιγμής φρεναριστεί», γράφει η Helen Thompson, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cambridge σε πρόσφατο άρθρο της στους New York Times.

Στο κάδρο μπαίνει και ο Μάριο Ντράγκι

Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλοϊταλική συνθήκη που υπέγραψε με τον Μάριο Ντράγκι δεν πέρασε απαρατήρητη, την στιγμή που στην μετά το Brexit Ευρώπη δημιουργούνται νέες συμμαχίες. Ακόμη περισσότερο που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, μετά και το εμβληματικό του πέρασμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρείται επίσης εν δυνάμει υποψήφιος για την ευρωπαϊκή ηγεσία.

«Ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να αναπληρώσει το κενό που άφησε η Αγγελα Μέρκελ ως δημιουργός συναίνεσης» στην ΕΕ «και, αντίθετα με την προσέγγιση της Μέρκελ, θα μπορούμε να εισαγάγει νέο δυναμισμό στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον οικονομικό και τον αμυντικό τομέα», σύμφωνα με την Nicoletta Pirozzi, του think tank Istituto Affari Internazionali της Ρώμης.

Ομως, ο Μάριο Ντράγκι είναι πιθανόν να μετακινηθεί εντός του 2022 στην Ιταλική Προεδρία. Και ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει μπροστά του μία δύσκολη χρονιά, έχοντας να αντιμετωπίσει την άνοιξη τις προεδρικές εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ετσι, η Γαλλία μπορεί να απορροφηθεί σε εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες που θα φρενάρουν την ανάπτυξη των μεγάλων ευρωπαϊκών οραμάτων.

Αντιεμβολιαστές δημοσιοποίησαν προσωπικά στοιχεία του Ντράγκι στο διαδίκτυο

Θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ο Σολτς;

Και ο Ολαφ Σολτς; Στην Γερμανία, την επονομαζόμενη «Μεγάλη Ελβετία» για την προσήλωσή της στην οικονομική ευημερία και την αποστασιοποίησή της από τα μεγάλα διεθνή θέματα, εμφανίζεται μία τάση αλλαγής.

«Θέλουμε να αυξήσουμε την στρατηγική κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και να υπερασπισθούμε καλύτερα «τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα», αναφέρεται στην συμφωνία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Αλλά, για να γίνει αυτό, θα χρειασθεί ο διάδοχος της Αγγελα Μέρκελ να κάνει την ρήξη με τον «Μερκελισμό», την «διπλωματία» της διαρκούς αναζήτησης συμβιβασμών, της αναμονής στις κρίσεις και προτεραιότητας προς τα οικονομικά συμφέροντα , ακόμη και όταν πρόκειται για σχέσεις με αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Διότι το σύστημα αυτό φθάνει στα όριά του. «Δεν θα καταφέρει να επιβιώσει της αποχώρησης Μέρκελ», διότι δεν επιτρέπει την επιτυχή διευθέτηση των προβλημάτων της Ευρώπης, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο διεθνής γεωπολιτικός ανταγωνισμός», σύμφωνα με την ανάλυση των Piotr Buras και Jana Puglierin στο ECFR (European Council of Foreign Relations).

Γερμανία

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr